Care-s planurile Telekom după vânzarea către Orange: schimbări pe piața din România

de: Ciprian Ioana
26 02. 2021

2021 e anul în care înțelegerea dintre Deutsche Telekom și Orange va fi parafată. După acest moment, piața telecom din România va suferi câteva modificări.

Deutsche Telekom a bătut palma cu Orange pentru a-i vinde operatorului operațiunile fixe. Înțelegerea mai are nevoie de câteva aprobări, dar pe mai departe, Deutsche Telekom are planuri mari. Rezultatele financiare ale grupului arată că veniturile au fost de 951 milioane de euro în 2020, în scădere cu 3% față de anul anterior, însă profitul operațional, înainte de taxe și impozite, a crescut cu 8,5% până la 153 milioane de euro.

Compania vrea să se concenteze pentru a-și dezvolta propria rețea de fibră optică și va trece doar la furnizarea de servicii de comunicații mobile.

Telekom, planuri mari după vânzarea către Orange

În raportul financiar al DT se menționează că numărul clienților de comunicații mobile a scăzut cu 4,7% anul trecut până la peste 4,68 milioane de utilizatori, cu peste 230.000 de utilizatori în minus față de 2019. Anul trecut, numărul de conexiuni de mare viteză (broadband) a scăzut cu 10,1% față de 2019, până la 912.000 conexiuni, iar pe zona de telefonie fixă numărul liniilor de telefonie fixă a scăzut cu 7,4% până la 1,4 milioane de linii telefonice fixe.

Cât despre tranzacția prin care Orange preia operațiunile fixe – adică 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), această încă mai așteaptă avizul Comisiei Europene. Orange se pregătește să preia toți clienții Telekom care au în acest moment internet fix, TV și telefonie fixă în schimbul a 268 de milioane de euro.

Până la data achiziției, Telekom (divizia de servicii fixe) era controlată astfel: 54% din acțiuni deținute de OTE și 46% de statul român. Până acum, Telekom a însemnat așa: Telekom Romania Communication (TKR), adică servicii fixe, și Telekom Romania Mobile Communications (TKRM), adică servicii mobile.

OTE își păstrează statutul de acționar majoritar al TKRM.

Interesant e însă că statul nu prea are nimic de spus. Există un memorandum, dat el nu e făcut public deocamdată. Mai mult, rămâne acționar minoritar și singura posibilitate ar fi să dețină un pachet de acțiuni în noua entitate creată. Deocamdată, însă, lucrurile și detaliile sunt vagi.